Aktuel event

Der er ingen aktuelle events.

Poul Joachim Stender: Græsk vintermenu

AFVIKLET

Drejergården, februar 2009


En kold og regnfuld februaraften fyldtes huset med gæster til den græske aften på Drejergården. Huset emmede af stemmer, varme, lys og duften af hvidløg, olivenolie og stegte blæksprutter!

Om den græske vintermenu på Drejergården siger gæsterne:

"Hilsen til præsten/ fortælleren/kokken - en utroligt hyggelig aften, uformel og alligevel inden for de rammer man forventer til en 6-stjernet middag. Gode omgivelser, fine indslag (og ikke af en vært med armbevægelser og serviet over armen), sød betjening og rare medkompetanter. Jeg glæder mig til næste møde."

/Knud Billekop

"Det var en oplevelse. Fortællinger om maden, der for mig løftede det op til noget særligt. Det var madpoesi. Det var mad med ånd og myter ud over alt det med smagen"

/S.S.

"En herlig aften på jeres skønne landsted. I dag tror jeg nok, at jeg kan spise igen!!! Storslået. Jeg kommer helt sikkert tilbage"

/Ruth von Sperling



Poul Joachim Stender har i vinteren 2007 arbejdet på en græsk taverna på Mani-halvøen og vil præsentere: Det græske vinterkøkken.

De fleste, der har rejst i Grækenland, kender kun græsk sommermad. Men det græske vinterkøkken er langt mere spændende.

I slutningen af november begynder syltningen af de rå oliven. Vi vil lære, hvordan man selv kan sylte oliven. Der er stor forskel i smagen af oliven syltet på fabrikker i store syrebade og så de oliven, der langsomt syltes i de græske hjem.

Desuden skal vi tilberede typiske græske vinterretter som fakies, en linsesuppe, som den tilberedes om vinteren i klostrene på Athos, kanin-stifatho med valnødder fra Sydgrækenland, soutzoukakia (græske frikadeller i vinsovs), den ottearmede blæksprutte, midtsjællandske, økologiske får tilberedt på græsk vis med svesker og mandler.

Desuden forretter (starters) som skordalia - en varm græsk kartoffelmos med oliven, hvidløg og hakkede mandler, spaniatha - en lunken bønneret, melitsanes (bagte og purerede auberginer) og rødbeder i olivenolie og citron.

Som dessert den græske filodej-kage Bablavas med græsk kaffe.

Den kogte høne i citronsovs er typisk vintermad - men også lidt svær at lave, da citronsovsen, hvis der er onde øjne blandt deltagerne, kan skille.

Rødvine: Agiorgitiko-vine. En helt speciel og yderst sofistikeret drue fra halvøen Peloponnes.

Hvidvine: Malagousia-vine: Delikate hvidvine med smag af mynte, peber og cedertræ.

Poul Joachim Stender

Biografi
- Teologisk embeds-eksamen 1982, siden:
- Sognepræst for menighederne i Kirke Saaby og Kisserup
- Præst for en dansk-amerikansk menighed i Los Angeles i 3 år
- For Kirke-ministeriet gennemført medie-projektet Folkekirken for dig
- Samfunds-debattør i flere dagblade og på TV

Aktiviteter i relation til mad og gastronomi
- Udgivet: Præsten & Kogejomfruen
- Madskribent i Kristeligt Dagblad
- Gæstekok på Skomagerkroen
- Arrangerer gourmetrejser til Grækenland
- Foredragsholder om bl. a. Gud, mad og sex

Litteratur
- Spejl dig, konfirmand
- Blandede følelser
- Gud i vold
- Præsten & Kogejomfruen

Andre tidligere events