Aktuel event

Der er ingen aktuelle events.

Smag Syrien

AFVIKLET

Drejergården, 16. marts 2013


Journalist Ruth von Sperling og billedkunstneren Pernille Kløvedal Helweg har igennem mange år rejst i det nu krigshærgede Syrien for at samle materiale til en bog om mad og mennesker. Drejergården har bedt dem om at lave syrisk mad og fortælle om nogle af de mennesker, der med arabisk gæstfrihed åbnede deres døre og hjerter for dem.

Efter overvejelser om det passende i at fortælle om magiske øjeblikke fra før helvede bød lys i Syrien, har de sagt ja for at give et personligt billede af nogle af de mennesker, der nu kæmper for at overleve.

Turen denne aften går fra en palæstinensisk familie i Damaskus til alewitter i en landsby ved Latakia til et lille samfund ved en losseplads i Aleppo, hvor sufier fejrede profeten Muhammeds fødselsdag.

Måske der også bliver tid til historier om det berømte hotel Baron i Aleppo, hvor Agathe Christie skrev sidste del af "Orientekspressen", hvor Lawrence of Arabia hang ud i baren og stak af fra regningen - og hvor også Dronning Ingrid fandt hvile bag hotellets tykke mure. Eller til historien fra brandstationen i den gamle bydel i Damaskus, hvor det blev klart, at rigtige mænd drikker te...

Menuen vil naturligvis bestå af den klassiske, syriske mezze samt hovedret og dessert.

Mezze:

  • Tabule
  • Baba Ghannouj (auberginemos med granatæblekerner)
  • Sabaneh (stegt spinat med hvidløg)
  • Malfuf (kålruller med fyld)
  • Ful Mudammas (salat med hestebønner)
  • Labne
  • Humus

Hovedret:

  • Grillet lammekølle (shawarma-marineret) med salat af baby-rødbeder, citron og brøndkarse

Dessert:

  • Arabisk (tyrkisk) kaffe, mynte og saftig appelsinkage

Der serveres desuden velkomstdrink og vin til maden.

"Profeten Muhammed vendte om, da han på hesteryg nærmede sig Damaskus, så hen over byens haver og udbrød: "Man kan kun komme i Paradis én gang". Profeten valgte at vente på det hinsides."

I dag er der ikke mange haver tilbage i Damaskus, og de færreste forbinder byen eller Syrien med et paradis. Tværtom er landet af Vesten dømt ude af det gode selskab og mærket som en "slyngelstat".

Ikke desto mindre er Syrien et eventyr af et rejsemål med sin lange historie og som stedet, hvorfra kristendommen blev spredt ud i verden. Et land, hvor millioner af mennesker af forskellige nationaliteter og religiøse orienteringer lever fredeligt sammen i en ofte meget hård hverdag. Mennesker, der - som vi - drømmer om et liv med arbejde til alle, gode skoler til deres børn og et velfungerende sundhedsvæsen. Og mennesker, der elsker et godt måltid i familie og venners lag. Mennesker, der er nemme at komme i kontakt med, hvis man lader tiden hænge på krogen og går ud på gaden og f.eks. ind på en restaurant under åben himmel, sætter sig under jasminen i en gammel købmandsgård og nyder udsigten til de fyldte borde, hvor samtalen går livligt over maden, den søde, sorte kaffe og vandpiben med æbletobak. Og inden man mæt og let om hjertet går ud i de smalle gyder i den lune nat, har man fået nye venner og glæder sig til næste dag. Måske møder man en brandmand, der inviterer på te på den lokale brandstation. Hvorfor ikke? Det skete for os. Og nu ved vi, at rigtige mænd drikker te.

"Vi" er billedkunstner Pernille Kløvedal Helweg og journalist Ruth Von Sperling. Vi har i de seneste år været flere gange i Syrien for at samle materiale til en bog om mad og mennesker.

Se også Pernille Kløvedal Helwegs heltebilleder på Kvinfo.dk

 

Andre tidligere events